donderdag 8 juli 2010

Waarom Nederland wereldkampioen wordt

Waarom Nederland wereldkampioen wordt
Door E. 8 juli 2010 ©


De Duitse octopus Paul, van het Sea Life Aquarium in Oberhausen, heeft wederom gesproken. De octopus krijgt twee glazen met mosselen voorgeschoteld met op elk glas de vlag van een land. Het glas dat door Paul als eerste wordt gekozen geldt als de voorspelling van de octopus. De octopus heeft tot nog toe alle winnaars correct voorspelt. Voor de finale koos Paul dus het glas met daarop de Nederlandse vlag.

Alle beetjes helpen. Zo ga ik zelf sinds het WK is begonnen niet meer naar de kapper en kijk ik elke wedstrijd van het Nederlands elftal in mijn belachelijk veel te kleine katoenen Oranjeshirt dat ik in 1988 van mijn vader heb gekregen (kindermaat 140: ik was toen 9 en ben nu 31). Ik ben ervan overtuigd dat ik zo meehelp aan de overwinning. En zo zijn er velen met mij. Ik doe niet aan bijgelovigheid, behalve tijdens een eindronde. In de kroeg waar ik alle wedstrijden heb gevolgd zal ik aanstaande zondag dus weer te vinden zijn. Ik moet wel. Het liefst zit ik op dezelfde stoel.

De kroegbaas draait steevast het volkslied van Nederland (de foute versie van Bill van Dijk) over de radio als het volkslied van onze tegenstander wordt gespeeld. Het getuigt niet van respect, maar het heeft wel geholpen. Dus zondag moet het geluid van de televisie uit als het volkslied van Spanje wordt gespeeld en wil ik weer Bill van Dijk door de boxen horen schateren.

Na elke wedstrijd wordt geroepen dat het beter moet. Echt beter lijken we niet te gaan spelen. Dus: blijven roepen dat het beter moet maar in godsnaam niet beter gaan spelen. Met die instelling moeten we de finale in – het werkt namelijk. Ik hoop dat Van Persie zondag weer een draak van en wedstrijd speelt. Hij heeft nog geen wedstrijd kunnen imponeren, maar hij heeft wel alle wedstrijden gewonnen.

In mijn voetbalpoule heb ik de finale correct voorspeld. Voor het invullen heb ik er allerlei wetenschappelijke rekentabellen en statistiekboekjes op na geslagen. In de finale wordt Spanje met 2-0 verslagen. Waarom zou ik het niet weer bij het rechte eind hebben? Guus Meeuwis en Youp van ’t Henk hebben samen het liedje Majesteit geschreven over de huldiging die na de gewonnen finale in Nederland zal gaan plaats vinden. Dat doen ze toch niet zomaar?

Het is onze derde WK-finale en pas de eerste van Spanje. Driemaal is scheepsrecht, dus winnen we, want die uitdrukking is natuurlijk niet zonder reden uitgevonden.

De wedstrijdspanning is weg, maar de cup zonder oren is binnen.


E.

2 opmerkingen:

  1. Stukje is geschreven n.a.v. een geshopte foto. Paul kiest pas morgen.

    JdG

    BeantwoordenVerwijderen
  2. JdG,

    Dat klopt. Het stukje van de octopus werd als waarheid naar buiten gebracht en daarna volgde al héél snel mijn stukje. Ik was wellicht te snel... Al is een leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. Nu maar bidden dat octopus Paul morgen zijn uiterste best doet.

    BeantwoordenVerwijderen