dinsdag 6 juli 2010

De man van glas

De man van glas
Door E. 6 juli 2010 ©


Het klinkt allemaal niet zo erg. Gesink heeft een scheurtje in zijn ellepijp. De waarheid is echter anders. Een scheurtje in de ellepijp is namelijk niets anders dan een gebroken arm. Robert Gesink is onze hoop in bange dagen – als het om klassementsrenners en klimgeiten gaat. Robert Gesink, de Condor van Varsseveld, is op 31 mei 1986 geboren, hij heeft een lengte van 187 centimeter en weegt zo’n 68 kilogram.

De carrière van Gesink wordt dus dusver geteisterd door valpartijen op de momenten dat hij er juist moet staan. Voornamelijk gaat het dan om de grote ronden. Gesink is nu aan zijn derde grote ronde bezig. Tijdens de Tour de France van 2009 brak Gesink zijn linkerpols, waarna hij moest opgeven. Later in datzelfde jaar gooide een valpartij – waarbij Gesink de nodige zware kwetsuren opliep – weer roet in het eten. Door slecht herstel van de valpartij zag Gesink een vrijwel zekere podiumplaats tijdens de Vuelta aan zijn neus voorbij gaan. Gisteren ging ie dus weer onderuit. Gesink probeert (wellicht tegen beter weten in) vandaag wel verder te rijden.

Vallen is een onderdeel van het wielrennen, het is niet anders. De kunst is om valpartijen te vermijden. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan en het lukt ook niet altijd. Ben je dan toch betrokken bij een valpartij dan is het de kunst om jezelf niet al te zwaar te kneuzen. Om al die hoge bergen met snelheid over te kunnen trekken is het van belang zo weinig mogelijk gewicht mee te zeulen. Dat zit bij Gesink wel goed. Hij is mager, en zal tijdens de tour nog verder vermageren (mocht hij de Tour kunnen uitrijden).

Schuilt in dat laatste juist niet het probleem? Hij heeft namelijk wel het gewicht van een klimmer, maar niet in combinatie met zijn lengte. Een concurrerende klimmer als Alberto Contador is niet veel lichter, maar wel een stuk kleiner. Bradley Wiggins, vorig jaar 4e tijdens de Tour de France, is nagenoeg net zo groot, maar hij is dan ook weer fors zwaarder.

Wellicht is het kiezen of delen. Minder gewicht met meer kans op blessures óf meer gewicht (en massa) met minder kans op blessures. Gevolg van die laatste optie is natuurlijk dat Gesink in de bergen minder bepalend zal zijn. Arjen Robben – de andere man van glas – heeft veel baat gehad bij behandeling door de Rotterdamse fysiokunstenaar Dick van Toorn. Wellicht is het een optie voor de Rabobankploeg om deze 76-jarige wondertherapeut in te laten vliegen.


E.

2 opmerkingen:

 1. Nikkie Terpstra is vandaag (ook) afgestapt.

  JdG

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En Vande Velde is ook afgestapt, met gebroken ribben... dus voorlopig(!) vind ik Geesink geen Man van Glas, maar een bikkel.
  Misschien is een cursus "hoe val ik zonder breken" een optie voor hem?

  Gr. de Man van Glas van Zaterdag 3

  BeantwoordenVerwijderen