maandag 21 juni 2010

Van Bommel de man van de wedstrijd. Helaas.

Van Bommel de man van de wedstrijd. Helaas.
Door E. 21 juni 2010 ©


Nederland – Japan: 1-0. Terecht? Jazeker! Het is zover. Zonder noemenswaardige inspanning is het Nederland gelukt de achtste finales te bereiken van het WK. Het reeds uitgeschakelde Kameroen wacht nog in de laatste poulewedstrijd. Ook die wedstrijd zullen we gaan winnen. Maar dan? In de achtste finale wacht wellicht Italië. Twee jaar geleden hebben we met sprankelend voetbal van de Laarsbewoners gewonnen, maar nu wil het nog niet echt draaien.

De zelfbenoemde experts roemen Oranje. Er moet immers in het toernooi gegroeid worden… Wat een onzin, ik wil elke wedstrijd leuk voetbal zien. We missen creativiteit, diepte en snelheid. Robben moet terug in de basis. Neem maar wat risico met Robben, hij moet immers wedstrijdritme opdoen, en laat hem tegen Kameroen starten in de basis – net als Afellay. Deze spelers ontlasten Van Persie en Sneijder en zijn daarom complementair aan het elftal.

Een snelle voorsprong garandeert een leuke wedstrijd. En dat hebben we nodig, want verdedigend zijn we niet echt heel goed bezig. Van alle ballen die door de Japanners in onze zestien werden geslingerd is geen enkel kopduel door een landgenoot gewonnen. En die gasten zijn over het algemeen een turf kleiner dan de Nederlanders – wij zijn potverdorie het langste volk op deze aardkloot, maar van koppen lijken we nog nooit gehoord te hebben. Van onze verdediging moeten we het dus niet hebben.

We mogen aannemen dat de kwaliteit van de naderende tegenstander in de achtste finale wat hoger zal zijn dan dat van de tegenstanders die wij al gehad hebben. De afgelopen wedstrijden hebben we gespeeld met Van Persie, Van der Vaart en Sneijder in de basis. Voor mij was Van Bommel tegen de Japanners echter (weer) de beste man op het veld. Ik heb hem zien zwoegen, hollen, provoceren, incasseren en uitdelen. Nauwelijks balverlies.

Als Van Bommel de man van de wedstrijd is, dan is er echter wel wat aan de hand. Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij met de prestatie van Van Bommel. Maar met een voorhoede zoals de onze mag Van Bommel gewoonweg nooit de man van de wedstrijd zijn. Deze rol moet standaard zijn weggelegd voor onze creatieve voorhoedespelers. Van Bommel moet elke wedstrijd een zesje halen, gewoon goed voetballen, meer niet! Zolang Van Bommel onze beste man is, worden we immers geen wereldkampioen…

Op naar Kameroen (Van Persie: 8 – Sneijder: 7,5 – Robben: 7,5 – Afellay: 7,5 – Van Bommel: 6).


E.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten