donderdag 10 juni 2010

Oranjegekte? Weg ermee!

Oranjegekte? Weg ermee!
Door E. 3 juni 2010 ©


Binnenkort staat het WK weer voor de deur. Dit staat bij ons natuurlijk synoniem voor feest en drank, maar bovenal de kleur oranje. Velen onder ons doen mee aan een WK-pool, kleden ons oranje en gaan geschminkt naar de kroeg. Het kan natuurlijk altijd nog gekker. Er zijn er zelfs die hele huizen, zelfs gehele straten versieren. De kleur oranje zie je nooit zo vaak terug als tijdens een WK.

Maar wat is dat nou, oranje. Enig gespeur op internet leert mij het volgende over deze kleur. De kleur oranje komt vrij weinig in de natuur voor en kent dan ook niet zo veel symboliek als de meeste andere kleuren. De vrijwel enige uitzondering is dat die kleur symbool staat voor het Nederlands koningshuis. Daarnaast staat oranje in Nederland voor ons nationale voetbalelftal. De grootste rivier van het Zuid-Afrika heet de Oranjerivier. En in vele andere landen is het woord oranje een synoniem voor een sinaasappel. Maar dat is het dan ook wel zo’n beetje.

Daarnaast zeer belangrijk: oranje is een secundaire kleur die zich in het spectrum tussen rood en geel bevindt, aldus Wikipedia. Secundair, dus op de tweede plaats en minder belangrijk dan primair. Achter ondermeer rood en geel dus. Net niet dus, dat oranje. Oranje is geen geel, de kleur van de goddelijke kanaries. Maar oranje is ook geen rood, de kleur van de huidige Europees Kampioen Spanje. Moet ik mij dan gaan kleden in zo’n tweederangs kleur? Dan maar in ‘t geel of rood. Of in het blauw, want er zijn namelijk drie primaire kleuren. Blauw, de shirtkleur van landen als Italië, Frankrijk en Argentinië. Allemaal landen die al eens een wereldkampioenschap gewonnen hebben. Grote kans dat één van de kleuren blauw, rood of geel het WK wint.

Alle (ex-)wereldkampioenen dragen primaire kleuren of wit. Technisch gezien is wit geen kleur. Duitsland en Engeland (ex-wereldkampioenen) spelen in het wit. Maar wat is dat nou, wit. Over de niet-kleur wit is veel meer bekend. Wit staat bijvoorbeeld voor maagdelijkheid, denk aan de trouwjurk… Daarnaast komt de kleur wit voor in veel gezegden, zoals bij iemand een wit voetje halen. Ook in de taal wordt wit veel gebruikt zoals in de woorden witwassen, de witte vlag en het woord witgoed. Een mooie combinatie vind ik dat, de woorden wit en goed. Dat past wel bij het Nederlands elftal, witgoed. De weg naar de titel kent dus de primaire kleuren rood, blauw, geel èn het woord witgoed.

Ik heb me dit jaar dus – na gedegen onderzoek – voorgenomen om niet aan die massale oranjegekte mee te doen. Om het Nederlands elftal te steunen draag ik een primaire kleur. Wilt u ook dat Nederland uiteindelijk als winnaar uit de bus komt, dan zie ik u bij de kastelein aan de bar. Ik draag dan – net als u – een rood, blauw of geel shirt. Ik zit samen met m’n droogtrommel aan de bar en drink bij wijze van uitzondering een gele rakker. Neemt u dan uw wasmachine mee?

Laat iedereen ons maar uitlachen en raar aankijken, want wij weten wel beter. Wij zijn het die Nederland wereldkampioen maken. Niet dat carnavalspubliek, die meelopers, die lamzakken die in een Oranjeshirt zonder diepvriezer komen opdagen. Lukt het niet, dan heeft het in ieder geval niet aan ons gelegen. Waarschijnlijk is de kroeg dan te overweldigend in het oranje gestoken.

Tot ziens, tot pils,


E.

1 opmerking:

  1. Haha, nog best grappig ook. Ik zal je vaker bezoeken. gr.

    BeantwoordenVerwijderen