vrijdag 25 juni 2010

Nederland groeit in het toernooi

Nederland groeit in het toernooi
Door E. 25 juni 2010 ©


Geen fluwelen samenspel, geen fluwelen kin. Geen gepolijst kaatswerk, geen gepolijste kin. Geen vloeiende combinaties, geen vloeiende kin. Geen strakke een-tweetjes, geen strakke kin. Geen uitgekapte tegenstanders, geen gekapte kin. Geen splijtende passes, maar wel gespleten punten. Onzichtbare spelers, met een onzichtbare kin.

Tegen Kameroen is mij, naast het matige veldspel, de begroeide kaaklijn van enkele Nederlanders opgevallen. Een aantal internationals heeft afgesproken om zich tijdens het WK niet meer te scheren. Oké, de baard wordt vaak geassocieerd met mannelijkheid en kracht. In het verleden zelfs met strijd en oorlog. Door de Germanen werd na een gewonnen veldslag de baard van de verslagen koning afgeschoren. Dit betekende een extra vernedering voor de overwonnen koning en zijn volk.

Wij Nederlanders moeten het echter niet hebben van uitputtende veldslagen, maar van uitgekiend mooi spel (alhoewel we dat dit WK nog niet gezien hebben). Fysiek contact met de tegenstander moeten we met onze frêle en blessuregevoelige jongens tegen elke prijs zien te vermijden. We moeten de tegenstander wegtikken; door snel combinatiespel moet onze tegenstander tureluurs raken. Dat lukt niet als we maandag baarddragend - vanuit de catacomben van het Moses Mabhida Stadion in Durban - het veld op lopen. Dit is olie op het vuur gooien. Mannen als Zabavnik, Skrtel, Hamsik, Vittek, Jendrisek en Kopunek zullen bij het zien van onze baardmannen alleen maar extra gemotiveerd raken.

Het zeer reële risico bestaat dan dat de verdedigers van Slowakije er aanstaande maandag als een scheermes ingaan. De aanvallende Slowaken zullen onze verdedigers met dubbele scharen en kapbewegingen versteld doen staan. Snoeihard spel tegen onze ongesnoeide jongens. De barbieren uit Slowakije zullen ons met huid en (baard)haar opvreten. Tegen Kameroen kon het nog, er stond weinig op het spel. Maar tegen de Slowaken is het geen wedstrijd om des keizers baard.

De bevlogen uitspraak groeien in het toernooi is door enkele spelers waarschijnlijk verkeerd opgevat. Mochten ze het lezen: het gaat niet om de baardgroei maar om de figuurlijke groei van de vorm en het spelniveau. Dus, haal die veldslag uitlokkende kaakbegroeiing weg, voordat de barbaarse barbieren uit Slowakije het doen.

Op naar Durban!


E.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten