dinsdag 15 juni 2010

Apartheid in Zuid-Afrika

Apartheid in Zuid-Afrika
Door E. 15 juni 2010 ©


Apartheid was het officiële systeem van rassensegregatie dat tussen 1948 en 1990 in Zuid-Afrika en het huidige Namibië in werking was. Het woord apartheid komt uit het Afrikaans en is als leenwoord in bijna elke andere taal onvertaald opgenomen. Gelukkig bestaat de apartheid (officieel) niet meer in Zuid-Afrika.

Maar nu – 20 jaar later – lees ik dat in Zuid-Afrika een andere vorm van apartheid is ontstaan. De zogenaamde Bavaria-babes zijn namelijk op voorspraak van de FIFA gearresteerd. 36 voornamelijk blonde Hollandse meiden zijn dus in opdracht van de wereldvoetbalbond door de plaatselijke autoriteiten urenlang ondervraagd. Er wordt door de FIFA zelfs gesproken over een zogenaamde marketing-hinderlaag. De Hollandse meiden werd verteld dat ze een gevangenisstraf van zes maanden riskeerden door het dragen van een oranje gekleurd jurkje, waarop overigens geen enkele reclame-uiting te vinden is. Het dragen van oranje jurkjes zonder merknaam is in een stadion dus verboden. Een vorm van apartheid? Ik weet het niet. Apart is het in ieder geval wel. De dames werden door 40 stewards omsingeld en hardhandig uit het stadion verwijderd. In Nederland haalt dit nieuws alle kranten en in de Zuid-Afrikaanse krant The Star haalde dit opmerkelijke bericht zelfs de voorpagina. De 2-0 overwinning van Nederland op Denemarken wordt veel verder pas beschreven.

Dit bericht lezende bedenk ik mij ineens dat de FIFA makkelijk in het volgende rijtje afkortingen kan passen: CIA, KGB en NSA. Organisaties die allen door dictatoriale personen werden of worden geleid. Ook hier valt met de FIFA weer een opmerkelijke vergelijking te trekken. Want deze organisatie wordt geleid door ene heer Joseph (Sepp) Blatter, een man die met zekere regelmaat wordt afgeschilderd als iemand met veel dictatoriale streken.

Het imperium van Blatter moet beschermd worden en daarmee natuurlijk ook de belangen van de sponsoren die miljoenen aan Blatter en zijn vriendjes hebben geschonken. In het geval van bier is het Budweiser uit de Verenigde-Staten dat het alleenrecht heeft op het maken van reclame én het aanbieden van bier in en om het stadion. Het draait bij Blatter om (meer) geld en (meer) macht, meer niet. Dat er om dit ultieme doel te bereiken enkele dames met oranje jurkjes van tribunes verwijderd moeten worden maakt hem niets uit. Zo sponsort Adidas die veelbesproken Jubilanivoetbal. Naar het schijnt hekelt Blatter voetballers die op voetbalschoenen van Nike rondlopen. De macht van Blatter reikt gelukkig nog niet zover dat hij Wesley Sneijder kan verbieden om zijn Nike-schoenen om te ruilen voor een paar schoenen van Adidas. Of dat hij het gehele Nederlands elftal door stewards van het veld laat slaan omdat het tenue van Nederland door Nike gesponsord is. Vergis je niet, want als het zou kunnen, zou Blatter het doen.

Mocht deze stunt daadwerkelijk een door Bavaria vooropgezet plan zijn geweest, dan is het plan in ieder geval meer dan geslaagd. Iedereen die de dictatoriale leider van de FIFA te kijk zet kan op mijn steun rekenen! Op naar de volgende wedstrijd…


E.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten