dinsdag 13 juli 2010

De winst van Oranje

De winst van Oranje
Door E. 13 juli 2010 ©


Tijd voor de evaluatie. Nederland is tweede geworden op het WK-voetbal. Een prestatie van formaat. Vanaf de kwalificatie in september 2008 tot de finale is elke wedstrijd in de volle winst omgezet. En een finale is dan weer een wedstrijd op zich. En die ging na 90 minuten ook niet verloren.

Een prestatie die bijna niet te evenaren valt. De internationale pers is in rep en roer. Antivoetbal, Slagers, Besmeuring van onze goede naam en De Beesten van Oranje zijn slechts enkele kwalificaties die ik in de internationale toonaangevende dagbladen lees. Daarentegen zijn dit dagbladen en elke dag is er weer ander nieuws. Vandaag – twee dagen na de finale – is dit nieuws alweer oud. En oud nieuws is geen nieuws. Over tot de orde van de dag.

Ook zuurpruimend en intellectueel Nederland schaamt zich voor het door ons vertoonde spel in de finale. Zouden deze kwalificaties ook gebezigd zijn als Robben in de tweede helft de teen van de Spaanse keeper niet zou hebben geraakt en Nederland zo aan de WK-titel zou hebben geholpen? Het kan, maar ik vraag het me af. Bij de zuurpruim en de intellectueel is het ‘we’ als Nederland wint, maar ‘ze’ als er wordt verloren.

Was het minder mooi? Natuurlijk. Was het af en toe keihard? Inderdaad. Wel was het hele land in de kleur oranje gehuld en had iedereen met ons elftal het beste voor. Er keken minimaal 12 miljoen landgenoten naar de wedstrijden die door de NOS werden uitgezonden. Het elftal bracht ons in verroering en bracht saamhorigheid teweeg. Dat is Oranje gelukt en we moeten maar afwachten of Paars (plus) dat ook zal lukken.

De trap van Nigel de Jong op het borstbeen van Xabi Alonso zal natuurlijk tot in lengte van dagen worden herhaald. Maar Nederland staat wel op de (wereld)kaart. Met minder mooi voetbal is de finale gehaald. De aankomende jaren zal Nederland iedere tegenstander angst inboezemen en dat is weleens anders geweest. Met trillende knieën staan de tegenstanders in de catacomben te wachten tot zij het veld op mogen. Worden we vandaag door Oranje weggetikt? Spelen ze op balbezit of op (borst)beenbezit?

We kunnen weldegelijk voetballen, maar we hebben ook laten zien de zeis niet te schuwen. En dat is de echte winst van Nederland tijdens dit WK.


E.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten