zaterdag 4 december 2010

Qut! Qatar 2022!

Qut! Qatar 2022!
Door E. 4 december 2010 ©


De internationale voetbalbond FIFA is in 1904 opgericht door de nationale bonden van Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Zweden, Denemarken en België en Nederland. Iets om trots op te zijn? Toen nog wel. Thans zijn ruim 200 landen lid van de FIFA. En van die gehele malafide organisatie bepalen slechts 22 oude mannen in grijze pakken welke landen de WK's toegewezen krijgen.

Zelf ben ik een groot voetbalfan en hou ik van het gecompliceerde spelletje. Vooral hou ik van de lessen die je leert als je van jongs af aan lid bent van een voetbalvereniging: winnen, verliezen, samenspelen, voor elkaar opkomen, vriendschappen sluiten. Voetbal heeft wel degelijk een opvoedende taak. Dit zal natuurlijk ook wel opgaan voor bijvoorbeeld de hockeysport, maar dat is nu eenmaal een sport waar ik geen ruk aan vind, sowieso niet om naar te kijken (maar dat is weer een héél ander verhaal).

Als Rotterdammer juich ik (soms...) voor Feyenoord, maar ik kan ook genieten van andere voetbalclubs en -verenigingen. En natuurlijk zijn er de uitzonderingen de die regels bevestigen; zo heb je op en rond de velden bepaalde randverschijnselen die er niet thuis horen, zoals de nodige malloten die er rondlopen om tegenstanders en scheidsrechters te molesteren. Maar het allergrootste nadeel van het voetbal - en dan met name het betaalde voetbal - is de fucking FIFA, door velen al gekscherend de MAFIFA genoemd.

Dat de FIFA het voetbal nog verder wil mondialiseren is nog wel te begrijpen. In dat licht bezien kan ik de keuze voor Rusland als organisator van het WK 2018 nog wel billijken (alhoewel ik bij deze keuze ook de nodige kanttekeningen zou kunnen plaatsen). Dat land heeft tenminste nog een voetbalcultuur. Het WK kan een extra boost zijn voor de verdere groei van de voetbalsport in Rusland. Dat er twee steden zijn die dik 3000 kilometer van elkaar liggen, soit. Maar het WK van 2022 in Qatar? Oké, het WK is daar in de buurt nog nooit gehouden, maar met mondialiseren heeft het weinig van doen. Mondialisering wordt niet uitsluitend door de locatie bepaald.

Een Arabisch schiereiland dat op een grote wereldkaart nog kleiner is dan een postzegel (vier keer kleiner dan ons kikkerlandje). Dat scheelt veel gereis voor de deelnemende landenteams, maar er moeten nog wel negen nieuwe stadions worden gebouwd en drie worden er volledig gerenoveerd. Omdat de temperatuur in de zomer kan oplopen tot 45 graden moeten alle stadions tot 20 graden gekoeld worden - en datzelfde geldt voor de trainingsaccommodaties. Na het WK worden de stadions afgebroken omdat het nut ervan is verdwenen. De stadions worden dan eventueel in delen naar Afrika verscheept. Wat Afrikaanse landen in godsnaam met die stadions aanmoeten, is mij ontgaan.

Een voetbaltraditie heeft Qatar niet en die zal er na het WK ook niet komen - eigenlijk ontbreekt de sportcultuur in die zandbak in zijn geheel. Er wonen slechts een miljoen mensen in het oliestaatje, waarvan het merendeel niets met voetbal opheeft. Waarom dan toch een WK in dat kale woestijnlandschap? Er is maar een antwoord mogelijk (of eigenlijk drie): geld, geld, geld. Dat is het enige waar Blatter, de FIFA-baas die vrouwen in oranjejurkjes laat oppakken en vastzetten, daadwerkelijk om geeft. De FIFA is een autocratie met als doel zelfverrijking, waarbij een dictator in de persoon van Blatter aan het hoofd staat. Een man die zijn geboorteland - altijd neutraal gebleven - te schande maakt. En het allerergste is dat de man volgend jaar waarschijnlijk voor nog een termijn herkozen zal worden? Waarom? Ik weet het wel.

Tijdens het EK 2000 in België en Nederland heb ik genoten van het voetbal en van de sfeer in de stad. Dit toernooi werd echter georganiseerd door de UEFA, de Europese voetbalbond. Het toernooi is kleiner en ik heb stellig het idee dat de UEFA minder gevoelig is voor omkoping dan Blatter en zijn vriendjes. Om het netjes te zeggen: de 22 stemmende FIFA-mannen zijn zéér gevoelig voor financiële prikkels... Wellicht is het een oplossing om de toewijzing van een WK in het vervolg over te laten aan een nog op te starten onafhankelijk comité. De uitwerking daarvan laat ik dan aan anderen over. Of is er wellicht een andere oplossing te bedenken om corruptie tegen te gaan? Misschien bestaat er helemaal geen oplossing als er zo veel geld mee is gemoeid. Of ben ik dan te cynisch?

Door de praktijken van de huidige FIFA was ik er al geen voorstander van om het WK 2018 naar België en Nederland te halen. Maar gelukkig hebben we wel het WK van 2014 binnengehaald.

Hockey wel te verstaan...


E.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten