donderdag 18 november 2010

Misbruik vrouwelijk toiletbezoek: de oplossing

Misbruik vrouwelijk toiletbezoek: de oplossing
Door E. 18 november 2010 ©
 
 
Een bedrijf in Noorwegen heeft onlangs alle vrouwelijke werknemers verplicht om een rode armband te dragen tijdens hun menstruatie. De werkgever stelde deze regel in om te zien of personeel een geldige reden heeft om vaker naar het toilet te gaan.
 
Opmerkelijk nieuws? Wellicht opmerkelijk, maar natuurlijk ook zeer logisch. Eindelijk een werkgever in een West-Europees land die nu eens paal en perk stelt aan dat veelvuldige vrouwelijke toiletbezoek. Vrouwen zijn van nature al van die verschrikkelijke zeikwijven. En dat laatste bedoel ik natuurlijk figuurlijk...

Uit onderzoek bij 910 Nederlandse vrouwen verricht door vrouwonline.nl blijkt dat het toiletbezoek vaak gepaard gaat met schaamte. Zo krijgen ze het schaamrood op de kaken wanneer ze ongewild lawaai produceren tijdens een bezoek. Op de tweede plaats komt een grote boodschap die niet meteen wil doorspoelen. Ook iemand die in je hokje komt doordat je de deur vergat op slot te doen, zorgt voor schaamte. Waarom gaan vrouwen dan in godsnaam zo verschrikkelijk vaak naar het toilet? Ik weet het: er wordt namelijk heel vaak geroddeld op het toilet - het liefst over vrouwelijke collega's (ieder haar hobby). Dit gaat overigens eveneens gepaard met schaamte, als blijkt dat die beroddelde in een van de wc-hokjes zit.

Maar het toiletbezoek staat voor de dames vooral ook garant voor rust (zo blijkt uit onderzoek). De broodnodige rust. Omdat er al bijna drie kwartier is gewerkt moet de vrouw even tot zichzelf komen. Nee, nee, plassen en poepen op de wc is bijna een taboe. De moderne vrouw heeft andere bezigheden op het toilet: lezen, puzzelen, nadenken, sms'en en muziek luisteren. Nadat de dame in kwestie een kwartier lang op het toilet haar hele telefoonbezoek met een berichtje heeft verblijd, gaat dit op de werkvloer - oeps ik heb m'n iPod nog in m'n oren - nog eens een kwartier door. Na een half uur staat het volgende bezoek op stapel en wordt stiekem de Story of Privé naar binnen gesmokkeld om de laatste nieuwtjes over Jan Smit en de bruiloft van prins William te verslinden. En altijd stilletjes. Je draait je om en... weg vrouwelijke collega. Daar waar wij mannen ons toiletbezoek over het algemeen aankondigen - onderling zelfs met het geluid van een tamtam ('IK GA EFFE PISSEN') - zijn de vrouwen altijd ineens verdwenen. Poef... alsof ze zijn opgelost.

Inderdaad dus een goed plan die vrouwsarmbanden. Een rode armband als ze ongesteld zijn - dit vind ik op zich een redelijk plausibel excuus om het toilet te gaan bezoeken. Blauw als ze op het toilet van plan zijn te sms'en, groen als ze willen puzzelen, roze als er een damesblad mee het hokje ingaat en zwart als er geroddeld gaat worden. Misschien wordt het toch wat te ingewikkeld, al die verschillende kleuren.

Een betere optie is wellicht om de dames geen armbanden te laten dragen, maar bijvoorbeeld - en ik zeg maar wat - permanent een soort van gele ster op de borst te laten dragen, die ze er eventueel zelf op moeten naaien (scheelt in de kosten). Plassen - en ik bedoel echt uitsluitend de noodzakelijke behoefte doen - met een open deur, onder toezicht van een manke kerel in een lange leren regenjas...


E.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten