dinsdag 4 januari 2011

Coen Moulijn, de fabelachtige flankspeler

Coen Moulijn, de fabelachtige flankspeler
Door E. 4 januari 2011 ©


Coen Moulijn werd op 15 februari 1937 in de Bloklandstraat 14 te Rotterdam geboren. Ruim 41 jaar later werd ondergetekende geboren op nog geen steenworp afstand van de Bloklandstraat. Vannacht - op 4 januari 2011 - is de heer Moulijn in zijn geliefde Rotterdam overleden aan de gevolgen van een herseninfarct die hij op nieuwjaarsdag had opgelopen. Hij werd 73 jaar en groeide op in een echte Rotterdamse voetbalwijk. Een arbeiderswijk die in die tijd ook voetballers voortbracht als Faas Wilkes en Wim Jansen.

Het genoegen de heer Moulijn live te zien voetballen heeft mij derhalve niet gesmaakt. Dat ik hem live nooit heb zien voetballen, doet niets af aan de grootse prestaties die deze man heeft neergezet. Veel van mijn herinneringen zijn daarom ‘van horen zeggen'. Misschien maakt dat de onnavolgbare dribbelaar voor mij nog meer legendarisch dan hij al is. En natuurlijk is er voor de liefhebber op sites zoals YouTube nog genoeg archiefmateriaal te vinden.

Coen Moulijn was een lichtvoetige linksbuiten zoals we ze nog maar zelden zien. Hij was in heel Europa befaamd om zijn passeerbeweging buitenom zijn tegenstanders. Altijd weer diezelfde beweging, die altijd maar weer lukte. De directe tegenstander wist dat hij door de balvirtuoos aan zijn rechterzijde gepasseerd zou worden, maar afstoppen was onmogelijk. Er bestond namelijk altijd nog de mogelijkheid dat hij binnendoor schoot à la Robben. Beter gezegd: Robben passeert nu à la Coen Moulijn. Een groot verschil tussen Robben en Moulijn is, dat laatstgenoemde bijna altijd een perfecte voorzet afleverde.

Mede door de bemoeienissen van de man met de karakteristieke dribbel won Feyenoord vijf landstitels, de Europacup 1 en de wereldbeker. Coen Moulijn, op sommige lijstjes de beste voetballer die ons land ooit heeft voortgebracht, is sowieso de beste linksbuiten die ons land ooit heeft gekend. Helaas heeft hij nooit een WK kunnen voetballen. Met 487 competitiewedstrijden voor het eerste van Feyenoord, is Coen Moulijn koploper en de verwachting is niet dat dit aantal ooit geëvenaard zal worden. Hij speelde - na een jaar voor Xerxes te zijn uitgekomen - van 1955 tot en met 1972 voor Feyenoord en is daarom met recht Mister Feyenoord. Mede onder zijn leiding groeide Feyenoord in die periode uit van een nationale topper, tot een club waar elftallen als Real Madrid en AC Milan meer dan beducht voor waren. Bij mijn weten is er zelfs nog nooit iemand op deze aardbol geweest die bij Feyenoord meer dan vijf landstitels bij elkaar heeft gevoetbald. Wie gaat hem dat nog nadoen?

Al in 1959 informeerde Barcelona naar de diensten van Coen Moulijn, maar voorzitter Cor Kieboom wilde hem niet verkopen. Vervelend voor Moulijn, maar tegelijk het beste dat Feyenoord ooit kon overkomen. Bij Barcelona had de vleugelartiest een fortuin kunnen vergaren, maar zou Feyenoord nooit zo veel succes hebben geboekt. Bij Feyenoord werd destijds weinig betaald, maar met een verbeterd contract op zak kon de heer Moulijn op Rotterdam-Zuid in de beginjaren ‘60 al een kledingwinkel (dames- en herenmode) beginnen, waarin hij tot op het laatste moment nog werkzaam was. Een gevleugelde uitspraak in die tijd was dat De Kuip al zou volstromen als Coen en Cor op de middenstip een potje zouden gaan klaverjassen.

Neerlands meest elegante linksbuiten, erelid van Feyenoord en ridder in de Orde van Oranje-Nassau, stond privé bekend als een zeer goedaardige en bescheiden man, die ook de nodige tegenslagen te verwerken heeft gehad. Een echtscheiding, een doodgeboren zoon en een gehandicapte zoon zijn daarvan slechts enkele voorbeelden. Vijf jaar geleden heeft Coen Moulijn nog een nier aan zijn zoon afgestaan, die helaas werd afgestoten. In augustus 2009 overleed zijn enige zoon op 47-jarige leeftijd. Oud-Feyenoorder en boezemvriend Guus Haak zei dat Coen Moulijn sindsdien zijn levenslust is kwijtgeraakt.

Het clubicoon werd gelukkig nog bij leven geëerd met een vuistdikke biografie en een levensgroot in brons gegoten standbeeld. Alhoewel Coen Moulijn is overleden, zal de fabelachtige flankspeler van weleer in menig herinnering blijven voortleven.


E.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten